marți, 8 decembrie 2015

"Gustul Moldovei"- din culise

În doar opt zile am reușit să cutreierăm Moldova noastră mică în lung și în lat. Am cunoscut oameni de omenie, ospitalieri și buni la suflet. Moldoveni care țin la tradițiile și obiceiurile moștenite din străbuni, și care la rândul lor le transmit cu dragoste generației tinere. Am vizitat locuri care respiră istorie și meșteri populari cu mâini de aur. Am descoperit și am pregătit cele mai vechi și gustoase rețete tradiționale moldovenești. Mirosul bucatelor ne-au amintit cu drag de buneii și străbunii noștri. Și cel mai important lucru e că, noi, întreaga echipă care a realizat acest show culinar prin muncă asiduă și dăruire de sine, ne-am simțit bine!
prima poză de grup




Să pornim la drum!

Prima destinație - "Orheiul Vechi" sau "Inima Moldovei"





Faceți cunoștință, ea e Florica:)


Chef Georgeo Andrei&Olesea Cojocaru


Carne de miel cu mere și brânză


Aceasta este floarea cu șase colțuri de pe crucea dorinței. Ea simbolizează centrul de putere spirituală și inima poporului moldovenesc.

A doua destinație - Molovata, raionul Dubăsari


Toată echipa în acțiune

Litoralul Moldovei (vedere de la Pensiunea "Fata Morgana")

Șalău basarabesc

Monumentul este al doilea ca înălțime din țară, după crucea din Nisporeni care are 35 de metri


A treia destinație - Hoginești, Călărași


Din cele mai vechi timpuri satul Hogineşti a fost unul dintre cele mai renumite centre ceramice din ţară. Dinastia de ceramişti locali numără nu mai puţin de 10 generaţii de meşteri,  care are şi un nume semnificativ ‒ Goncear. 

Acasă la olarul Vasile Goncear




Master class de confecționare a obiectelor din ceramică

Lucrarea confecționată de Chef Georgeo Andrei din România

V. Goncear "Cel dintâi olar a fost Dumnezeu. El l-a creat pe om"


"Casa Mierii"- cel mai dulce punct de atracție


Degustație la Casa Mierii





A patra destinație - Mănăstirea Saharna



Cel mai mare centru de pelerinaj din Republica Moldova

Talpa Maicii Domnului

Mereu la înălțime




Colacul imens pregătit de părintele Casian. Oaspeții care vin să viziteze Mănăstirea Saharna sunt întâmpinați cu acest colac extraordinar.

La gura cuptorului

Mi-a făcut o deosebită plăcere să-l cunosc pe acest călugăr

Cascada "Gura Țiganului"

Miroase a pâine coaptă. Trebuie să ai voință și dar de la Dumnezeu ca să poți face pâinea gustoasă, dar și frumoasă.

Părinte Casian, părinte Spiridon și părinte Arsenie, aveți toată admirația din partea mea!  Să trăiți!

Doamne, și acum mă trec fiorii amintindu-mi cât de frumos au cântat acești doi călugări!


A cincea destinație - Cantemir


 În vizită la Muzeul satului Tartaul


Țesutul covoarelor moldovenești este un meșteșug pe cale de dispariție!

"Kavarma" mâncare bulgărească. Bucatele au fost pregătite de către doamna Aliona din satul Țiganca.


Din aceleași ingrediente, chef Georgeo Andrei a pregătit o rețetă modernă. Țin să menționez că bucatele sunt nu doar frumoase, dar și foarte delicioase. 

A șasea destinație - Cimișlia



În vizită la meșterul popular Vasile Popovschi din satul Cenac. Acesta redă în lut chipul Babei Cloanţa, al lui Păcală şi Tândală, al animalelor din basme, al spiriduşilor şi al altor personaje din poveste.


Pe scena teatrului din satul Cenac,Cimișlia



 Ana Cotruță din satul Selemet ne-a pregătit plăcintele tradiționale moldovenești "Poale-n brâu"


Pe lângă măiestria de bucătar, Ana Cotruță mai este și un meșter popular foarte bun. Costumul popular moldovenesc pe care nu am ezitat să-l probez este confecționat de această doamnă cu mâini de aur. Trăiască toți meșterii populari!



 Casa meșterului popular Ana Cotruță este un adevărat muzeu. Apropo, țin să menționez că prosopul este un simbol al satului Selemet, iar dacă sunteți curioși să vedeți procesul de confecționare a prosopului moldovenesc, veniți la Selemet! Gospodinele din localitate mai practică și astăzi acest meșteșug.



Chef Georgeo Andrei a făcut o reinterpretare a rețetei. Arată total diferit de plăcintele noastre moldovenești. Urmăriți emisiunea și veți afla cum se pregătește această plăcintă drăgălașă.


A șaptea destinație - Criuleni





În vizită la unul dintre cei mai renumiți cioplitori în lemn din Republica Moldova. Victor Pelin are acasă o colecție de clopoței adunați din toate colțurile lumii.




Florăreasa Valentina Duda din satul Slobozia-Dușca ne-a pregătit borș scăzut după rețeta bunicii


Coroana lui Ștefan cel Mare 

A opta destinație - Cricova




Complexul de degustare cuprinde cinci săli spațioase și amenajate cu bun gust:”Sala Europeană”, ”Fundul Mării”, ”Sala Prezidențială”, ”Sala cu șemineu”, și ”Casa Mare”. 



În orășelul subteran se află primul cinematograf în piatră. Cinematograful este situat la o adâncime de aproximativ 80 de metri sub pământ.


Interpreta Diana Rotaru a făcut sarmale moldovenești. Emisiunea va fi difuzată de Crăciun





Emisiunea "Gustul Moldovei" poate fi urmărită în fiecare zi de sâmbătă, la TVR Moldova, cu începere de la ora 19.00. Vizionare plăcută!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu