În doar opt zile am reușit să cutreierăm Moldova noastră mică în lung și în lat. Am cunoscut oameni de omenie, ospitalieri și buni la suflet. Moldoveni care țin la tradițiile și obiceiurile moștenite din străbuni, și care la rândul lor le transmit cu dragoste generației tinere. Am vizitat locuri care respiră istorie și meșteri populari cu mâini de aur. Am descoperit și am pregătit cele mai vechi și gustoase rețete tradiționale moldovenești. Mirosul bucatelor ne-au amintit cu drag de buneii și străbunii noștri. Și cel mai important lucru e că, noi, întreaga echipă care a realizat acest show culinar prin muncă asiduă și dăruire de sine, ne-am simțit bine!
prima poză de grup
Să pornim la drum!
Prima destinație - "Orheiul Vechi" sau "Inima Moldovei"
Faceți cunoștință, ea e Florica:)
Chef Georgeo Andrei&Olesea Cojocaru
Carne de miel cu mere și brânză
Aceasta este floarea cu șase colțuri de pe crucea dorinței. Ea simbolizează centrul de putere
spirituală și inima poporului moldovenesc.
A doua destinație - Molovata, raionul Dubăsari
Toată echipa în acțiune
Litoralul Moldovei (vedere de la Pensiunea "Fata Morgana")
Șalău basarabesc
Monumentul este al doilea ca înălțime din țară, după crucea din Nisporeni care are 35 de metri
A treia destinație - Hoginești, Călărași
Din cele mai vechi timpuri satul Hogineşti a
fost unul dintre cele mai renumite centre ceramice din ţară. Dinastia de
ceramişti locali numără nu mai puţin de 10 generaţii de meşteri, care are şi un nume semnificativ ‒ Goncear.
Acasă la olarul Vasile Goncear
Master class de confecționare a obiectelor din ceramică
Lucrarea confecționată de Chef Georgeo Andrei din România
V. Goncear "Cel dintâi olar a fost Dumnezeu. El l-a creat pe om"
"Casa Mierii"- cel mai dulce punct de atracție
Degustație la Casa Mierii
A patra destinație - Mănăstirea Saharna
Cel mai mare centru de pelerinaj din Republica Moldova
Talpa Maicii Domnului
Mereu la înălțime
Colacul imens pregătit de părintele Casian. Oaspeții care vin să viziteze Mănăstirea Saharna sunt întâmpinați cu acest colac extraordinar.
La gura cuptorului
Mi-a făcut o deosebită plăcere să-l cunosc pe acest călugăr
Cascada "Gura Țiganului"
Miroase a pâine coaptă. Trebuie să ai voință și dar de la Dumnezeu ca să poți face pâinea gustoasă, dar și frumoasă.
Părinte Casian, părinte Spiridon și părinte Arsenie, aveți toată admirația din partea mea! Să trăiți!
Doamne, și acum mă trec fiorii amintindu-mi cât de frumos au cântat acești doi călugări!
A cincea destinație - Cantemir
În vizită la Muzeul satului Tartaul
Țesutul covoarelor moldovenești este un meșteșug pe cale de dispariție!
"Kavarma" mâncare bulgărească. Bucatele au fost pregătite de către doamna Aliona din satul Țiganca.
Din aceleași ingrediente, chef Georgeo Andrei a pregătit o rețetă modernă. Țin să menționez că bucatele sunt nu doar frumoase, dar și foarte delicioase.
A șasea destinație - Cimișlia
În vizită la meșterul popular Vasile Popovschi din satul Cenac. Acesta redă în lut chipul Babei Cloanţa, al lui
Păcală şi Tândală, al animalelor din basme, al spiriduşilor şi al altor
personaje din poveste.
Pe scena teatrului din satul Cenac,Cimișlia
Ana Cotruță din satul Selemet ne-a pregătit plăcintele tradiționale moldovenești "Poale-n brâu"
Pe lângă măiestria de bucătar, Ana Cotruță mai este și un meșter popular foarte bun. Costumul popular moldovenesc pe care nu am ezitat să-l probez este confecționat de această doamnă cu mâini de aur. Trăiască toți meșterii populari!
Casa meșterului popular Ana Cotruță este un adevărat muzeu. Apropo, țin să menționez că prosopul este un simbol al satului Selemet, iar dacă sunteți curioși să vedeți procesul de confecționare a prosopului moldovenesc, veniți la Selemet! Gospodinele din localitate mai practică și astăzi acest meșteșug.
Chef Georgeo Andrei a făcut o reinterpretare a rețetei. Arată total diferit de plăcintele noastre moldovenești. Urmăriți emisiunea și veți afla cum se pregătește această plăcintă drăgălașă.
A șaptea destinație - Criuleni
În vizită la unul dintre cei mai renumiți cioplitori în lemn
din Republica Moldova. Victor Pelin are acasă o colecție de clopoței adunați din toate colțurile lumii.
Florăreasa Valentina Duda din satul Slobozia-Dușca ne-a pregătit borș scăzut după rețeta bunicii
Coroana lui Ștefan cel Mare
A opta destinație - Cricova
Complexul de degustare cuprinde cinci săli
spațioase și amenajate cu bun gust:”Sala Europeană”, ”Fundul Mării”, ”Sala
Prezidențială”, ”Sala cu șemineu”, și ”Casa Mare”.
În orășelul subteran se află primul
cinematograf în piatră. Cinematograful este situat la o adâncime de aproximativ
80 de metri sub pământ.
Interpreta Diana Rotaru a făcut sarmale moldovenești. Emisiunea va fi difuzată de Crăciun
Emisiunea "Gustul Moldovei" poate fi urmărită în fiecare zi de sâmbătă, la TVR Moldova, cu începere de la ora 19.00. Vizionare plăcută!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu