marți, 11 noiembrie 2014

Între agitație politică și discurs electoral


Verde pe fundal bordo, se combină perfect.
            În perioada Campaniei Electorale sunt în vogă conferințele, întrunirile și tot felul de cadouri electorale. Toate acestea  urmăresc un singur scop, manipularea cetățenilor, pentru a cădea pradă unui sau altui partid politic. Tot cu acest scop, Președintele Comisiei Parlamentare pentru mass media, Chiril  Lucinschi a organizat o întâlnire cu studenții de la Facultatea de Jurnalism.La eveniment au fost prezenți jurnaliștii în devenire însoțiți de cadrele didactice.
Cu  mesaj de deschidere a venit prodecanul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Dumitru Țurcanu.
Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării are la data de 1 octombrie 785 de studenți la zi, inclusiv și fecvență redusă, plus 120 de masteranzi.Cadrele didactice de la noi sunt în număr de aproximativ 60”.
În cele din urmă acesta a făcut o descriere succintă a Facultății de Jurnalism. După care a oferit cuvânt Președintelui Comisiei Parlamentare pentru mass media, Chiril  Lucinschi.
Vlad Filat- curaj sau interese?!
            Dat fiind faptului că ne aflăm în mijlocul Campaniei Electorale, subiectele abordate au fost din domeniul politic. În cadrul întrunirii,  Președintele Comisiei Parlamentare pentru mass media, Chiril  Lucinschi, care este și deputat PLDM, a ținut un discurs în fața publicului despre activitatea partidului din care face parte. Încercând să demonstreze prin argumente că partidul PLDM  transformă promisiunile în fapte.
“PLDM a propus în 2009 un vector nou în politica externă a Republicii Moldova. Noi am propus să mergem spre UE. Nu era nimic nou, însă, noi am propus să mergem în această direcție cu pași fermi, cu acțiuni concrete, care ar accelera acest proces. Dat fiind faptului că anul 2009 a fost plin de crize economice, a fost unul foarte complicat.
Duputatul PLDM a încercat să facă  trimitere la trecutul istoric, prin care a demonstrat starea RM în acea perioadă.
“În anul 2009, după ce au plecat comuniștii de la putere ne-au lăsat moștenire minus 8 mlrd de lei.”
            De asmenea, acesta susține că în anul 2009 cînd funcția de prim-ministru era vacantă, singurul politician care a acceptat să ocupe  postul vacant, în condițiile în care se afla RM atunci, a fost Vlad Filat.
Cu responsabilitatea de a plăti pensiile la timp,toate indemnizațiile la timp, salariile angajaților”.
Deputatul PLDM, Chiril Lucinschi e de părere că singurul responsabil și cel mai curajos politician care a acceptat să fie prim-ministru RM în perioada de criză, a fost liderul PLDM, Vlad Filat.
“Criza constituțională a fost o problemă  cu care ne-am ciocnit timp de 2 ani aflați la guvernare”.
 După cum spunea Marele Editorialist, Constantin Tănase: “În Republica Moldova,nu există criză constituțională, nici criză politică. Există criza bunului simț” .

Relația dintre RM - UV /  RM - UE

            În discursul său, Președintelui Comisiei Parlamentare pentru mass media, Chiril  Lucinschi, a menționat că Republica Moldova nu mai este țară vecină cu Uniunea Vamală, ci cu Uniunea Europeană. Astfel, protagonistul discuției, a recurs la diverse tehnici de manipulare a studenților prezenți în sală.
În UE, Republica Moldoa și-ar putea păstra ceea ce numim noi: patrimoniul național”.
După nenumărate replici, prin care susține ideea că UE este calea potrivită pentru RM și nu Uniunea Vamală. Mai apoi deputatul PLDM, Chiril Lucinschi a spus că țara noastră se află în relații foarte bune cu UV.
            Deși, mai sus acesta e de părere că Republica Moldova este în relații bune cu UV, tot el consideră că ceea ce se întâmplă acum este o neînțelegere temporară cu Federația Rusă.

După 30 noiembrie, RM fără probleme

            Deputatul PLDM este ferm convins că după scrutinul din 30 noiembrie, toate problemele care persistă la momentul actual în RM, se vor rezolva într-un mod absolut constructiv.
“Politica oscilează, dar noi nu trebuie să devenim pradă al acestor oscilații” spune deputatul PLDM, Chiril Lucinschi.
 Inevitabile au fost și întrebările retorice, care de cele mai multe ori au un efect pozitiv asupra publicului.
“Un pensioner unde trăiește mai bine, în UE sau UV?!
În ce spațiu este mai dezvoltată structura urbană, UE sau UV?!
Unde este mai înaltă calitatea studiilor?!
Prin aceste întrebări, care au la bază o problemă existentă în societate, a încercat să sensibilizeze opinia publică, astfel  impunând o opinie proprie.

Contribuția PLDM în reforma educației

            Președintele Comisiei Parlamentare pentru mass media, Chiril  Lucinschi, susține că PLDM este cel care a contribuit nemijlocit la reforma în codul educației. Elaborarea proiectului Codului educației a pornit de la analiza situației actuale din domeniul învăţămîntului autohton și a compatibilității acestuia cu sistemul european. Proiectul Codului educației are cîteva obiective de bază: promovarea învățării pe tot parcursul vieții, asigurarea legăturii cu piața muncii, instituirea unui sistem eficient de asigurare, monitorizare și evaluare a calității în educație, dezvoltarea, sprijinirea și motivarea cadrelor didactice pentru asigurarea educației de calitate și reconsiderarea sistemului de învățămînt din perspectiva serviciilor educaționale de calitate și cost-eficiente.
            De asemenea, acest cod prevede că directorii instituțiilor de învățămînt au mandate limitate la 4 ani.

UE- drumul potrivit pentru Republica Moldova
            Deputatul PLDM, Chiril Lucinschi nu a ezitat să facă comparație între Uniunea Euroasiatică și cea Europeană. Demonstrând prin argument că drumul potrivit pentru Republica Moldova este UE.
Dat fiind faptului că PLDM, este un partid orientat către Uniunea Europeană, tinerii s-au arătat cointeresați de acest subiect.  Președintele pentru mass media, Chiril  Lucinschi,  a vorbit despre reformele pe care le-a întreprins partidul timp de 4 ani de guvernare. Ulterior deputatul a recunoscul că partidul a comis foarte multe greșeli de-a lungul guvernării, dar aceste greșeli sunt înscrise în bagajul  de experiențe.

Schimbările pozitive- motivație concetățenilor pentru revenirea acasă

            Deputatul PLDM consideră că cetățenii  RM  plecați la muncă în străinătate, nu vor să se întoarcă acasă din motiv că există foarte multe probleme care într-un fel le-ar afecta existența. Tot el spune că în cazul în care migranții ar auzi tot mai des despre schimbările pozitive făcute în RM, aceștia ar fi cointeresați să se întoarcă acasă.
            De asemenea, s-a vorbit și despre corupție, ca fiind o problemă majoră la noi în societate.
Voi, jurnaliștii sunteți cei care va trebui să scrieți despre corupție. Voi trebuie să demascați acte de corupție, să aduceți probe concrete și nu bârfe auzite. Corupția este un flagel care trebuie combătut”.
             Protagonistul discuției îndeamnă  studenții să participe și ei în rezolvarea acestei probleme. Această problemă vizează întreaga societate și nu doar pe cei care s-au nimenit în situații neplăcute. Frica cetățenilor este un impediment în combaterea acestui flagel. Evident că, oamenii ar trebui să acționeze în situații de corupție, nu doar să comenteze de la distanță. Atîta timp cât indivizii nu vor fi solidari și nu vor acționa în acest sens, problema își va păstra poziția sau mai grav va deveni  legală.
Schimbarea mentalității și comportamentului poate schimba realitatea.
”În cazul în care vom devenit o societate cu o mentalitate europeană, noi vom putea schimba și țara” spune deputatul PLDM, Chiril Lucinschi. După finalizarea discursului politic, protagonistul Chiril Lucinschi, a primit o gamă de întrebări de la studenții FJȘC.

30 noiembrie poate schimba soarta deputatului PLDM?!
            La întrebarea: Dumneavostră în calitate de Președinte al Comisiei Parlamentare pentru mass media, ce vă propuneți să faceți pentru domeniul  mass media, în cazul în care PLDM vine la putere?”, acesta a spus că nu știe dacă va mai fi președinte al comisiei și că totul depinde de noua componență a parlamentului.
“ Nu va fi etic să vă spun sau să vă promit ceva, pentru că nu știu dacă voi mai fi președinte al comisiei respective.

Prezența studenților se datorează cadrelor didactice



            Pe când unii au fost cointeresați de discursul politic și să adreseze întrebări deputatului PLDM, alții s-au arătat nemulțumiți de faptul că au fost impuși de cadrele didactice să se prezinte la această întrunire.
“ Studenții au fost luați de la cursuri și aduși aici, pentru a asculta politică. Aici e vorba de publicitate electorală  și în cazul dat partidul cu numărul 4 în buletinele de vot din 30 noiembrie.

             Deși, evenimentul a fost organizat cu scopul de a informa tinerii despre programul partidului PLDM, aceștia neagă afirmația. Mulți dintre tineri au considerat aceasta ca fiind o agitație politică, pentru a orienta tinerii către un partid politic în alegerile din 30 noiembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu