duminică, 2 noiembrie 2014

Solidaritate „La Lumina Speranței


            Trăim într-un secol invadat de probleme. Una dintre acestea  este suicidul, care a devenit o problemă de sănătate majoră. Din acest motiv, anual, la data de 10 septembrie, potrivit declaraţiei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este marcată Ziua mondială de prevenire a suicidului. 
La fel ca și în anii precedenți, Arcul deTriumf a fost gazda acestui eveniment, cu genericul “La lumina speranței”.


        Cu această ocazie, în scuarul catedralei, au fost organizate expoziții de carte, flashmob-uri, prestații artistice, mesaje motivaționale și jocuri interactive pentru toate vârstele. De asemenea s-a desfășurat  și un târg al serviciilor pentru tineri și activități interactive pentru participanții la șezătoare, unde cei implicați au putut beneficia de cadouri și multe surprize.
În mulțimea de oameni prezenți la eveniment am descoperit un băiețel foarte talentat, pe nume Vlad, care a participat la un concurs de desen și  spune că nu regretă faptul  că a venit la acest eveniment: “ Am venit aici cu colegii de clasă și am participat la un joc de desen, unde am desenat o inimă care înseamnă viață”.
       În ultima perioadă se vehiculează tot mai des despre suicid, acesta devenind una din cele trei cauze principale de deces în rîndul persoanelor cu vîrsta cuprinsă între 15-44 ani. Potrivit datelor statistice, la acest capitol Republica Moldova ocupă locul 20 în lume.   Una din cauzele evoluării acestei probeleme este migrația părinților peste hotare. Ca urmare, copii rămân în grija unei tutele sau de cele mai multe ori singuri. De aici rezultă că sfaturile părinților care de cele mai multe ori sunt demne de urmat, lipsesc, din simplu fapt că au ales calea pribegiei.
Toți suntem martori la o distorsiune de valori, lăsându-și amprenta asupra tinerii generaţii, care devine tot mai vulnerabilă şi neputincioasă în situaţiile stresante ale vieţii. Dat fiind faptului că noi nu suntem experți în a da explicații la astfel de probleme, am apelat la ajutorul unui psiholog care ne vorbește despre “suicid” ca o problemă existentă în societate.  

    Tatiana Versteac  susține că : “Comportamentul suicidar de cele mai multe ori poate fi rezultatul unui nivel de individ. Tentativele de sinucidere în adolescență se comit , de cele mai multe ori, în urma unei certe cu părinții sau din cauza depresiei, problemelor vieții”.
Psihologii susțin că factorii de risc pentru suicid sunt: depresia, dependența de substanțe, tulburări psihotice, lipsa de suport social și izolarea socială etc. Totuși, cea mai mare legătură a ratei de suicid este legată de aplicarea unui tratament corespunzător depresiei, aceasta fiind în fapt o boală care trebuie nu doar identificată ci și tratată la timp.
    Aici, în inima capitalei, cuvintele nu semnifică altceva, decât medicamente pentru cei care au nevoie de susținere. Participata, Ala Olaru, spune că ar fi bine să fie organizate asemenea evenimente mai des: “Mă bucur enorm când văd că se organizează și evenimente cu asemenea tematică, deoarece sunt oameni care într-adevăr au nevoie de susține. Ar fi foarte bine ca această șezătoare să se desfășoare de cel puțin două ori pe an
“Actul suicidului nu este altceva dorința de a scăpa de problemele și greutățile vieți”- susține prihologul, Tatiana Versteac. Tocmai din acest motiv a fost organizată șezătoarea “La lumina speranței”, pentru a veni cu un cuvânt de încurajare în întâmpinarea celor care fie trec, fie au trec prin situații de dificultate.


    Cortul încurajării reprezintă un simbol caracteristic acestui eveniment. Persoanele care au simțit necesitatea unei consultații , nu au ezitat să stea de vorbă cu psihologul aflat în cortul încurajării. Să nu uităm că scopul acestui eveniment este să sensibilizeze cetățenii de rând și să le amintească că există asemenea probleme în rândul tinerilor.
Voluntari la această manifestare au fost tineri activi, care nu rămân indiferenți atunci când se solicită ajutor.Și aici putem face trimitere la solidaritate. 
    Șezătoarea “La Lumina Speranței”  a derulat până seara târziu, iar la sfârșit cei prezenți au avut parte și de surprize.Evenimentul  se afla la cea de-a doua editie si este organizat de catre : Asociaţia Obştească „Altruism” şi Centrul de Promovare a Valorii Vieții „Mirt”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu